• Inici
  • L'IAM 3D Hub s'exhibeix al saló IN(3D)USTRY com l'eina que "facilita" a les empreses fabricar amb impressió en tres dimensions
Dimecres, 17 Octubre 2018
COMUNICAT: L'IAM 3D Hub s'exhibeix al saló IN(3D)USTRY com l'eina que "facilita" a les empreses fabricar amb impressió en tres dimensions
VITAMINE :

Un centenar d'empreses catalanes han utilitzat el centre ubicat a Terrassa en els darrers mesos per aproximar-se a la fabricació additiva

"A les empreses els falta coneixement [sobre la impressió 3D], i els sobra por". És el diagnòstic que fa la secretaria general de l'IAM 3D Hub, Aintzane Arbide, de l'aplicació d'aquesta tecnologia en el sector industrial català. L'IAM 3D Hub, ubicat a Terrassa, posa tecnologia de fabricació additiva a disposició de les companyies així com assessorament i formació sobre com aplicar la impressió 3D per tal de facilitar-ne l'adopció. Des de l'estand de l'IAM 3D Hub al saló IN(3D)USTRY, que té lloc al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona del 16 al 18 d'octubre, Arbide explica que la impressió 3D es pot utilitzar en infinitat de sectors ja que la tecnologia és "transversal" i té "avantatges competitives molt notables". El vicepresident executiu del centre tecnològic Leitat -una de les empreses fundadores del Hub-, Joan Parra, explica que en els darrers mesos han passat per l'IAM 3D Hub "un centenar d'empreses catalanes" amb interès en la fabricació digital.

Segons Parra, en els propers anys hi haurà un "creixement exponencial" de la fabricació 3D i pronostica que d'aquí uns tres anys Catalunya disposarà de "ben bé un parell de milers d'empreses treballant intensament en 3D". "Si no és així, quedarem endarrerits respecte altres territoris", diu Parra, que assegura que la voluntat del centre d'innovació en 3D és que Catalunya "sigui un territori de referència en fabricació digital". "El canvi serà molt ràpid, ha de ser-ho", insisteix el vicepresident de Leitat.

L'informe 'El 3D Printing a Catalunya' elaborat des del departament d'Empresa i Coneixement, constata que el sector de la impressió 3D està actualment format per 90 empreses que ocupen 1.188 treballadors i facturen 239 milions d'euros vinculats a l'activitat de fabricació additiva. Nou de cada deu són pimes, un quart del total exporten i prop de la meitat tenen menys de deu anys. Principalment són fabricants d'impressores i materials, integradors i proveïdors de serveis.

La secretaria general de l'IAM 3D Hub afirma que l'ecosistema a Catalunya és favorable per a l'expansió de la tecnologia ja que compta amb centres de recerca d'àmbit mundial d'empreses punteres del sector, com HP i Renishaw, així com amb l'estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) de la Generalitat. "Tenim molt sort i hem de ser-ne conscients", afirma Arbide, que remarca que queda "feina per fer" per estar al nivell de països com Alemanya, Regne Unit o els Estats Units.

Redefinir els sistemes de producció

La tecnologia d'impressió 3D implica tot el procés de producció d'una empresa, des del disseny de la peça a la fabricació. Arbide explica que les empreses que s'assessoren a l'IAM 3D Hub tenen molts tipus "d'incerteses": "Des de quina tecnologia utilitzar fins a quin material és l'adequat o com es dissenya amb el software d'impressió 3D. [...] O com tenen que formar als seus caps de compres o com reciclar els seus operaris".  

Pel que fa als sectors en els quals s'està apostant més pel 3D, Arbide destaca l'aeroespacial i l'automoció, la mobilitat, les tecnologies mèdiques i els béns d'equip. La secretaria general del centre assegura que es poden aconseguir des de peces més lleugeres per als avions, a pròtesis mèdiques personalitzades, evitar generar estocs amb la racionalització de la producció o reduir els residus. "No és només un canvi amb una cosa, és una nova manera d'entendre la fabricació", conclou Parra.    

L'IAM 3D Hub està en funcionament des de fa poc més d'un any i és una iniciativa privada impulsada per HP, Leitat, Abrast, Renishaw, Wacker, Fira de Barcelona i el saló IN(3D)USTRY.

Vídeos: TOTALS

BRUT D'IMATGES

Foto: IAM

Àudios: AUDIO JOAN PARRA.mp3

AUDIO.mp3