• Inici
  • L'APDCAT col·laborarà amb el tercer sector per estendre el coneixement de la protecció de dades entre el voluntariat
Dilluns, 29 Novembre 2021
COMUNICAT: L'APDCAT col·laborarà amb el tercer sector per estendre el coneixement de la protecció de dades entre el voluntariat
VITAMINE :

L'entitat celebra un acte amb l'objectiu d'escoltar les seves peticions i estendre el coneixement sobre la matèria

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) s'ha compromès aquest dilluns a estudiar noves vies de col·laboració amb el tercer sector, per tal d'estendre el coneixement de la protecció de dades entre el voluntariat i l'associacionisme. En el marc de la sessió 'Nous reptes en la protecció de dades en el tercer sector', organitzada al Palau Robert de Barcelona, representants d'entitats, associacions, fundacions i altres ens de l'àmbit social i cultural han posat sobre la taula les seves necessitats per millorar la implementació de la protecció de dades en les seves organitzacions. Especialment, en aquelles amb menys recursos i on sovint bona part del seus membres són persones voluntàries.
La sessió, que ha comptat amb la participació d'una cinquantena d'assistents i que també han pogut seguir telemàticament prop de 200 persones, ha servit per fer una diagnosi de quin és l'estat de la qüestió, analitzar-ne els punts febles i buscar ponts de col·laboració. La directora de l'APDCAT, M. Àngels Barbarà, ha estat l'encarregada d'obrir la sessió. Barbarà, ha recordat que les entitats del tercer sector tenen un plus de responsabilitat, ja que tracten dades de col·lectius vulnerables i categories especials de dades, que compten amb una protecció reforçada. Així, ha apuntat que "cal conscienciar i formar les persones que han de tenir accés a les dades" i ha demanat que la cultura de la privacitat s'integri en el funcionament ordinari de les organitzacions.

"El voluntariat pot ser un eix vertebrador de la difusió de la importància de la privacitat", ha insistit. De fet, també ha alertat que la societat difon d'una forma d'allò més perillosa les dades personals, sense "ser conscients" de la pèrdua de control que això suposa. Entre altres conseqüències, ha parlat de la pèrdua d'autonomia personal. "Necessitem una societat amb els coneixements necessaris per ser crítica sobre l'ús que es fa de la tecnologia i el seu impacte", ha conclòs.

Per altra banda, també ha participat en la sessió, el cap del Departament de Suport Associatiu de la Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai), Víctor Garcia, que ha aportat la seva visió particular com a representant del tercer sector. Garcia ha apuntat la "complexitat normativa, l'especialització i la terminologia" com a factors de dificultat. Entre els reptes, ha parlat de la necessitat de ser proactius i de com superar les dificultats tècniques. També ha destacat la importància de la transformació digital de les organitzacions i les diferents actuacions que es deriven de la situació de pandèmia.

Tot i les dificultats, Garcia ha fet una valoració positiva i ha destacat que les entitats cada vegada estan mes conscienciades amb el fet de garantir els drets dels diferents grups de persones amb qui es relacionen.

L'acte, ha finalitzat amb una taula rodona 'La protecció de dades en l'associacionisme i el voluntariat', que ha comptat amb la participació del director de Relacions Institucionals, Formació, Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés, Rafael Ruiz de Gauna; el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat de la Generalitat, Marc Viñas; i la delegada de protecció de dades i responsable de projectes estratègics de l'APDCAT, Joana Marí. La cap de l'Àrea d'Inspecció i Tècnica de l'APDCAT, Blanca Peraferrer, l'ha moderat.

Ruiz de Gauna, ha recordat que les entitats del tercer sector treballen per les persones en situació de vulnerabilitat i que preservar la seva informació és imprescindible, per generar confiança i per dignitat. També ha apuntat que les entitats amb menys recursos són majoritàries i tenen més dificultats a l'hora d'aplicar la legislació. Per això, ha apostat perquè "la garantia i la regulació de drets no ofegui la iniciativa social no lucrativa".

Pel que fa a les dades, ha recordat que les d'aquests col·lectius són especialment "sensibles" i que cal tractar-les amb molta cura. "Dades de salut, d'ocupació... és molt important protegir i preservar els seus drets", ha assegurat.

Per la seva part, Viñas ha apostat perquè des dels poders públics s'activin programes de suport i formació per a les entitats de voluntariat, per acompanyar-les a l'hora de tenir cura de les seves responsabilitats envers la protecció de dades personals i que, de retruc, això els permeti continuar posant totes les seves energies en la tasca social.

Ente les eines que es posen a disposició per al tercer sector, el representant del Govern ha destacat els serveis d'assessorament i acompanyament gratuïts, els portals especialitzats – com per exemple el Xarxanet - , així com les diverses línies de subvencions específiques. També ha incidit en la formació com un dels pilars més fonamentals.

Finalment, Joana Marí, ha subratllat que és imprescindible un treball col·laboratiu entre l'APDCAT i el tercer sector per trobar les eines i les estratègies més idònies i efectives per assolir els objectius marcats: conscienciar al major nombre de persones de l'impacte que les tecnologies tenen en la seva vida i com aprofitar-les al màxim sense perdre els seus drets.

L'objectiu de la trobada ha estat connectar amb el tercer sector, perquè tinguin un referent en el compliment de la normativa de protecció de dades, i també conscienciar les entitats i el seu personal voluntari sobre les responsabilitats que sorgeixen quan es tracten dades personals i implicar-los perquè traslladin aquesta consciència de la privacitat en les seves actuacions.

El tercer sector a Catalunya està format per més de 75.000 associacions i federacions, 2.600 fundacions, 19.200 entitats esportives, i gairebé 4.500 cooperatives, vinculades als àmbits social, assistencial, cultural, juvenil, de cooperació, ambiental, esportiu, comunitari, religiós, educatiu, de dones, gent gran, etc. El tercer sector social compta amb 559.000 persones associades i 367.000 persones voluntàries. La seva tasca ha permès atendre 1,5 milions de persones, segons les últimes xifres disponibles.

(L’ACN no assumeix cap responsabilitat derivada de la informació d’aquest comunicat i no respon davant tercers sobre el seu contingut.)
 
Etiquetes: APDCAT, Protecció de dades, Societat