• Inici
  • Aigües de Barcelona alerta que les tovalloletes no es desintegren abans d'arribar a les depuradores metropolitanes
Dilluns, 17 Desembre 2018
COMUNICAT: Aigües de Barcelona alerta que les tovalloletes no es desintegren abans d'arribar a les depuradores metropolitanes
AIGÜES DE BARCELONA :

Aigües de Barcelona alerta que les tovalloletes no es desintegren abans d'arribar a les depuradores metropolitanes

La campanya 'Stop tovalloletes al vàter' ha arribat a Montcada i Reixac amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la importància de no abocar aquests productes al bany

La companyia Aigües de Barcelona alerta que les tovalloletes humides "no es desintegren abans d'arribar a les depuradores metropolitanes", de forma que provoquen problemes d'obstrucció a les canonades i "fins hi tot poden arribar al mar i tenir efectes en la cadena alimentària". Així ho ha explicat el director de zona d'Aigües de Barcelona, Eduard Bosch, que ha destacat la importància de conscienciar la ciutadania sobre aquesta problemàtica "econòmica i mediambiental". Amb aquets objectiu, l'empresa ha posat en marxa la campanya 'Stop tovalloletes al vàter' a Montcada i Reixac. La iniciativa inclou accions de sensibilització ciutadana, amb el repartiment d'informació, i la distribució de 8.000 papereres per utilitzar-les al costat del vàter de casa.

Les tovalloletes humides, suposen un problema econòmic i mediambiental molt important. Segons Eduard Bosch, director de zona d'Aigües de Barcelona, tot i que els envasos informen que es tracta de productes biodegradables, "és molt més llarg el temps que necessiten per desintegrar-se que el que triguen en arribar a les depuradores".

Apunta que quan arriben als sistemes de sanejament "estan pràcticament intactes". Aquest fet genera "problemes d'obstrucció a les canonades i avaries a les depuradores". A més, en episodis de pluja aquests elements fins hi tot "poden arribar al mar i això pot tenir efectes en la cadena alimentària perquè poden ingerir-les els peixos", remarca Bosch.

Amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania al voltant d'aquesta problemàtica, Aigües de Barcelona va iniciar l'any 2016 la campanya 'Stop tovalloletes al vàter' que aquest dissabte ha arribat a Montcada i Reixac. La iniciativa inclou accions de sensibilització ciutadana, amb el repartiment d’informació i material de la campanya, i la distribució de 8.000 papereres per utilitzar-les al costat del vàter de casa.

L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha assegurat que es tracta d'una acció molt rellevant per aquest municipi, per on hi passen els rius Ripoll i Besòs. "En els darrers anys quan netegem les lleres dels riu trobem un munt de tovalloletes que embruten i contaminen", lamenta la batlle que adverteix que cal que els ciutadans siguin conscients que "el vàter no és una paperera".

El 2016 es va celebrar la primera edició d'aquesta campanya als cinc municipis que fan arribar les aigües residuals a l'EDAR Gavà Viladecans: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldefels. La iniciativa va permetre reduir el nombre de residus abocats a la depuradora en prop d'un 2,5%. Es va passar de 265,22 tones de residus procedents del pretractament, en els primers nou mesos de 2016, a 243,64 tones en els primers nou mesos de 2017.

L'any passat s'hi van sumar els municipis de Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet i en tres districtes de la ciutat de Barcelona —Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris— que tenen l'EDAR Besòs com a depuradora de les aigües residuals. Els residus tractats a la depuradora del Besòs han disminuït una mica més del 37% des de gener de 2016. El 2016 se'n van generar un total de 2.331.230 tones, el 2017 es van reduir a 2.098.000 i de gener a octubre de 2018 se n'han generat 1.463.840 tones.

FOTO1

FOTO2

FOTO3

FOTO4

FOTO5

TOTALS.mp4

RECURSOS